utorak, 6. siječnja 2015.

Godina 2014.: Što smo voljeli, a što mrzili?


Godina 2014. je iza nas; godina koja nam je pružila i dobrih i loših televizijskih momenata. Po čemu ćemo je pamtiti, što vam preporučujemo, a što ne, te čemu se radujemo u 2015. godini, pročitajte u nastavku. 

NAJBOLJA NOVA DRAMSKA SERIJA:
'True Detective'
Teško je izabrati najbolju seriju kad su u konkurenciji True Detective i Fargo, ali ipak sam se odlučio za 'Prave detektive'. Unatoč klišejiziranoj premisi, postala je jednom od najatraktivnijih i najprovokativnijih serija koje sam ikad gledao. Moram priznati da su me Matthew McConaughey i Woody Harrelson baš ugodno iznenadili u svojim ulogama. 

Dražen Samardžić:
'True Detective'
Ne mogu, a i ne želim izbjeći True Detective iako mislim da su glumačke izvedbe (ne samo McConaughey) nadmašile cjelinu. Čekamo drugu sezonu.

Franko Blažina:
Fargo... ALI:
Ova godina je ponudila dobru brojku izvrsnih, novih dramskih serija. Moje neko sveto trojstvo 2014. godine čine The Leftovers, Fargo i Madam Secretary. S Leftoversima definitivno trebate strpljenja (izgurajte nekako do treće epizode!), no riječ je o izvrsno odglumljenom i napisanom televizijskom dragulju. Slična stvar vrijedi i za Fargo. Obje serije imaju po desetak epizoda, tako da taman stignete pogledati zaostatke prije premijera novih sezona. Madam Secretary možda i kvalitetom nije u istom rangu s prethodne dvije serije, no za mene je riječ o najboljoj televizijskoj dramskoj seriji jesenske sezone na nacionalnim mrežama. Tea Leoni rastura kao državna tajnica Elizabeth McCord, a ni ostatak ansambla nije 'za bacit' (Bebe Neuwirth, Tim Daly, Patina Miller).

Ivan Čalić: 
Bilo je dosta dobrih novih dramskih serija, počevši od True Detective početkom godine, Farga proljetos do The Affair ove jeseni, ali ljetos se prikazivala možda najneobičnija serija godine. I to ne mislim samo na priču, nego poseban način izlaganja radnje. Kako je u pitanju HBO, serija je imala svu kreativnu slobodu i scenaristi su to iskoristili na najbolji mogući način. Lagano i izrazito sporo upoznavanje radnje i likova možda je odbilo neke gledatelje, ali ako izdržiš do treće epizode, gotov si, nema šanse da prestaneš gledati. Isto se moglo reći za prve epizode Breaking Bad. U The Leftovers svaki lik ima svoju svrhu, svaka priča je tu s razlogom, svaki događaj je značajan, ma koliko se malim činio. Serija je rađena prema istoimenom romanu Toma Perrotte, a s njim na seriji radio je  Damon Lindelof (Izgubljeni) pa ne čudi kvaliteta serije. Na početku je Lindelof rekao da seriju ne treba uspoređivati s Izgubljenima i očekivati odgovore ne pitanja gdje su nestali svi ti ljudi, nego kako se oni koji su ostali nose s tim što se dogodilo (zato i naslov serije). Kroz likove upoznaješ ludilo koje je nastalo, a nitko ne reagira isto i zato se svako može pronaći u tim likovima. Za to su zaslužne i vrhunske izvedbe glavnih glumaca. Justin Theroux, Amy Brenneman, Christopher Eccleston, Liv Tyler, Chris Zylka, Margaret Qualley, a posebice Ann Dowd i Carrie Coon briljirali su u seriji. Coon je uz Gone Girl imala izvrsnu i posve zasluženu godinu koja ju je vinula među kandidate za brojne nagrade. Jedini dio koji nije funkcionirao kroz veći dio serije je priča o kultu, ali zbog scene hotelskoj sobi u New Yorku isplatilo se. Kako je prva sezona ispucala cijelu knjigu, biti će zanimljivo vidjeti što će donijeti druga

Marin Kuharić:
'The Leftovers'
Na prvu, bacao je kao još jedan pokušaj post-apokaliptičnog SF-a, a zapravo to nikad nije ni pokušavao biti, nego je uvjerljivo najveći mindfuck od serije koji sam ikada gledao. U pozitivnom smislu.

NAJBOLJA NOVA HUMORISTIČNA SERIJA:
'You're the worst'
Ako ste pogledali seriju, znate da je ovo logičan i vrlo jednostavan izbor. Krajem ljeta grizli smo nokte, ali da - obnovljeni su za drugu sezonu!

Dražen Samardžić:
'Married'
Odlična, duhovita serija suzdržanog humora, prevagnula mi je nad sestrinskom, isto odličnom You’re the Worst. U svakom slučaju bravo za FX/FXX.

Franko Blažina:
'You're the worst'
'Ljubavna priča' dvoje ljudi koje bi navjerojatnije prezirali, kudili i mrzili da ih sretnete u stvarnom životu. Dobra doza sarkazma, smijeha i ironije. Ponuda jesenske sezone je bila katastrofalna, možda bih jedino mogao izdvojiti simpatični i pitki Manhattan Love Story koji je jedini novi sitcom s nacionalnih mreža nakon kojeg nisam poželio baciti nešto u televizor. Bad Judge je također gledljiva, ponajviše zahvaljujući sjajnoj Kate Walsh.

Ivan Čalić:
'Selfie'
Mislim da će mi 13 epizoda Selfieja zauvijek ostati na hard disku da pogledam kad mi treba 20 minuta lagane komedije s izvrsnim i smiješnim forama taman prije spavanja. Poput Better of Ted i Happy Endings. Pilot nije bio nešto, ali epizode nakon toga postajale su sve bolje. Radnja se više fokusirala na Elizu i Henryja, te njihovo poslovno okruženje. Karen Gillan i John Cho izvrsni su glavnim ulogama, a prati ih dobro raspoložen ostatak glumačke postave. Od Choa sam očekivao dobar nastup kao u svemu što sam gledao s njim, a velika su mi očekivanja bila od Gillan koja je pokazala komičarski talent u Doctor Who. Međutim, kao Eliza ih je nadmašila i stvorila naizgled površan lik, ali s toliko dubine. Posebice se to odnosi na 10 epizodu gdje su ubacili toliko osjećaja i duše u jednu epizodu, a Gillan je dala sve od sebe i ostavila me bez teksta. Loš naslov i termin emitiranja presudio je seriji s toliko potencijala, ali barem ćemo pogledati sve snimljene epizode. Serija nije 30 Rock ili Community da se razumijemo, ali lagana zabava od 20 minuta nikada ne škodi. A nije loše svaki tjedan se ponovo zaljubiti u Karen Gillan.

Marin Kuharić:
'Rick & Morty'
Od novih jesenskih serija ponuda je bila tragična, zato mi je i najbolja nova humoristična van-jesenski crtić s Adult Swima.

NAJGORA NOVA DRAMSKA SERIJA:
'The Mysteries of Laura'
Jer ne mogu vjerovati da u 2014. godini postoji ovakva serija. Draga Debra Messing, pod hitno mijenjaj agenta!

Dražen Samardžić:
'The Last Ship'
Katastrofalna serija, preglumljena, klišejizirana, s ogromnim rupama u priči i nelogičnosti. Zadivljen sam činjenicom da će imati i drugu sezonu.

Franko Blažina: 
'How to get away with murder'
Uh. Izuzev NCIS: New Orleans (jer nemam živaca za NCIS franšizu, život je kratak, boja se suši na zidu i tak....), dao sam šansu svakom dramskom pilotu ove sezone. CBS-ov Scorpion je nešto toliko bedasto i trešasto da sam odustao nakon 20-ak minuta pilota, a na jedvite jade sam odgledao i NBC-jevu tragediju od State of Affairs koja je bljutavo dijete ljubavi Scandala i Homelanda. Grozni dijalozi, grozna gluma. Na kraju pilota molit ćete Katherine Heigl da se vrati snimanju romantičnih komedija s Gerardom Butlerom. No, najveće smeće televizijske sezone je pretjerana i glupasta odvjetnička sapunica Shonde Rhimes How to get away with murder. Strašno traćenje talenta Viole Davis. Apsurdni zapleti, loša gluma i scenarij kojeg bi bolje napisalo dijete u trećem osnovne. Da, naravno da je uspješna, da ima preko 10 milijuna gledatelja i da će trajati 4-5 godina.

Ivan Čalić: 
'State of Affairs'
Predvidljiva i neoriginalna radnja, klišejizirani likovi, svemoćna, ali puna mana čine State of Affairs meni najgorom novom dramom. Nije serija katastrofalno loša, ali sve je toliko ziheraški površno odrađeno da ju moram navesti kao najgoru. Bilo je tu i gorih serija, The Strain i The Mysteries of Laura (ako ću je staviti u drame) su lošije, ali prva ima potencijalno zanimljivu radnju koja nije baš uspješno realizirana, dok druga ima raspoloženu Debru Messing. Producenti State of Affairs računali su na glavnu zvijezdu  da nosi seriju bez da joj daju materijala s kojim može raditi. Promocija serije je išla na simpatiziranje Heigl publici nakon što sve zasrala odlaskom iz Uvoda u anatomiju. Možda je i bolje jer radnju serije nije se moglo učiniti privlačnom, a seriju gledljivom.

'The Strain' (u čitavoj 2014.) / 'The Mysteries of Laura' (jesenska sezona)

NAJGORA NOVA HUMORISTIČNA SERIJA:
'Mulaney'
Nisam previše upoznat s radom dotičnog komičara, ali jedno je sigurno: lošiju humorističnu seriju nisam vidio od pilota Work It prije dvije godine.

Dražen Samardžić:
'Mulaney'
Preveliko razočaranje od inače vrlo dobrih članova Saturday night live ekipe, sitcom bez svijetle ili smiješne točke.

Franko Blažina: 
'Mulaney'
'Mulaney' je zločin prema televiziji. Mulaneya vratite natrag u SNL, Nasim Pedrad dajte vlastitu seriju, a ovom Seinfeld-wannabe sitcomu ne dajte niti jednu sekundu svog vremena.

Ivan Čalić:
'Bad Judge' / 'Mulaney'
Moram staviti ove dvije jer se ne mogu odlučiti koja mi je gora. Bad Judge iz tjedna u tjedan ponižava Kate Walsh radnjom koja dovodi u situacije od kojih je bolja i scenarijem koji kao da je pisalo dijete i to literarno ne nadareno. Walsh je izrazito prirodno duhovita glumica, samo pogledajte neke od intervjua koje jer radila dok je promovirala seriju. Puno su smiješniji. Mulaney je s druge strane potvrdio da dobar komičar i pisac skečeva nije nužno materijal za vlastitu seriju. Bolno je gledati Johna Mulaneyja kako drveno izgovara te loše fore, a još gore vidjeti Nasim Pedrad kako trati talent pokazan u SNL-u gdje ju je Mulaney i pokupio. 13 epizoda će imati, i to je 13 previše. Fox nije trebao pokupiti seriju kad ju je odbio čak i NBC, a oni su naručili Bad Judge. 

Marin Kuharić:

NAJBOLJA POVRATNIČKA SERIJA:
'Masters of Sex'
Postoji zaista puno dobrih serija koje su minimalno u drugoj sezoni, ali jedna od onih koja me posebno oduševila su "Doktori za seks". Ta atmosfera, taj setting, ti odnosi između likova, to SVE.

Dražen Samardžić:
'House of Cards'
Zadržala visoki nivo prethodne sezone, uspijeva šokirati i iznenaditi koliko god bili spremni. Više bih volio da ide tradicionalnim ritmom od jedne epizode tjedno.

Franko Blažina:   
'The Good Wife' i 'Hannibal' dijele prvo mjesto. Fantastična gluma, režija, scenarij, dijalozi. Prave televizijske poslastice u kojima biste trebali uživati.

Ivan Čalić:
'The Good Wife'
Ne mogu prestati ponavljati koliko je ovo dobra serija. U ovoj godini gledali smo drugi dio pete sezone u kojoj je serija izgubila jednog od glavnih likova. Gledati Aliciju i Diane kako se nose s gubitkom čovjeka kojeg su voljele. bilo je srceparajuće. Serija je to koja u jednoj sezoni ubaci materija koju bi lošije serije razvukle na tri. Michelle i Robert King ne dopuštaju seriji, a ni likovima odmor. Okrutni svijet u kojem likovi žive ne dopušta stanku da bi žalovali i to stalno pokreće radnju. Napokon su dali priču Caryju koja ima smisla, a to je nešto što fanovi traže godinama. Prijateljstvo koje se razvija između Alicije i Finna možda je najbolja priča koju ćete gledati na TV-u. Svaka riječ hvale je suvišna u ovom trenutku. ali nikada se ne smije zaboraviti genijalna Christine Baranski. Stvarno to zaslužuje svakom riječju, pokretom tijela i treptajem oka.

Ovdje bih dodao i 'Hannibal'. Serija se nadmašila u drugoj sezoni. Hugh Dancy i Mads Mikkelsen kao i ostatak glumačke postave uživaju u istraživanju ovog mračnog svijeta i to se vidi. Kao i The Good Wife, serija se na boji razvijati radnju. Nema tu čekanja, ima se tu dosta priče za ispričati. Pozitivan je to rezultat osrednje gledanosti i prijetnje otkazivanjem kroz koju prolaze svakog proljeća. Nema vremena za loše priče. Da je bar više takvih serija. Ne da su rubu otkazivanja, nego da se trude ponuditi najbolju moguće priču gledateljima. 

Marin Kuharić:

NAJGORA POVRATNIČKA SERIJA: 
'Scandal'
Gledajući četvrtu sezonu, ne biste povjerovali da je ovo ista serija kao u prve dvije sezone. Ako ne poznajete Shondu Rhimes.

Dražen Samardžić:
'Castle'
“Meh” zapleti i ponavljanja. Nathan Fillion definitivno treba novi projekt sad kad je pošteno probio prokletstvo druge sezone.

Franko Blažina:   
Revenge / American Horror Story: FreakShow
Stvarno ne znam koji bi moj izbor bio ovdje s obzirom da se dosta 'starih' serija srozalo ove sezone. ABC-jev Revenge je postao toliko apsurdan da bi jedini pametni potez ABC-a bio ugasit je. Emily Thorne, Victoria Grayson, dojadile ste i Bogu i vragu. Tu je i FX-ov American Horror Story koji je, nakon obećavajućeg starta, ponovno zapao u kolotečinu iz prethodne sezone gdje autori serije iz serije ne daju likovima nikakvu radnju već je bitnije na koji će krvoločni način likovi tragično skončati.

Ivan Čalić:
'True Blood'
Seriju sam zapravo prestao gledati poslije pete sezone, bilo mi je dosta. Ipak sam se vratio na nekoliko epizoda šeste i zadnje sedme koja je bila nepojmljivo loša. Pokušao sam pogledati finale, ali nisam imao strpljenja za gomilu gluposti koju su scenaristi napisali, a glumci pristali odigrati. Serija koja je šokirala prvim sezonama, bila provokativna temom, radnjom, komentarom na društvena zbivanja, otišla je kao sjena same sebe i neprepoznatljiva. Mislim, što očekivati od serije s magičnim vilama.  

Marin Kuharić:

POZITIVNA OČEKIVANJA ZA 2015.:
'Westworld'
Najveća očekivanja imam od ove HBO-ove znanstvenofantastične serije s Anthonyjem Hopkinsom u glavnoj ulozi, čiji je showrunner Jonathan Nolan ("Person of Interest"), a producenti su poznati dvojac J. J. Abrams i Bryan Burk ("Alias", "Fringe", "Lost").

Dražen Samardžić: 
Puno očekujem od 'Battle Creek', nove serije Vincea Gilligana i 'Bosch' s Titusom Welliverom.

Franko Blažina:  
Radujem se Netflixovoj 'Unbreakable Kimmy Schmidt' jer televizijskom nebu je potrebna Tina Fey, bez obzira bila ona ispred ili iza kamere. ABC-jeva Fresh off the boat izgleda obećavajuće, no strah me da će se ABC potruditi da seriju stavi u termin u kojem je nitko živ neće zamijetiti.

Ivan Čalić: 
U idućoj godini zanima me 'Westworld'. Razloga je više. Prvo, radi ju HBO. Drugo, seriju je stvorio Jonathan Nolan. Nije Christopher, ali je Nolan. Treće, riječ je o SF trileru smještenom u futuristički zabavni park na mračnoj odiseji u doba početaka razvoja umjetne svijesti, a propitkuje budućnost grijeh. Netko mi je kopkao po snovima. Četvrto, u seriji glume Anthony Hopkins, James Marsden, Evan Rachel Wood, Thandie Newton, Miranda Otto, Ed Harris i Shannon Woodward. Jedini minus je J.J. Abrams koji lijepi svoje ime na svašta, nakon ST: Into Darkness svemu s njegovim imenom pristupam s oprezom.

Iduće godine kreće Marvelova ekspanzija u TV svijet, tako da me veseli 'Daredevil' na Netflixu. Kad sam kod njega, prikazat će i komediju 'Unbreakable Kimmy Schmidt', koji je NBC otkazao prije emitiranja što je možda i bolje jer bi serija umrla na rasporedu NBC-a, a Netflix zna kako promovirati seriju. Ima još zgodnih projekata, ali ovi su mi najzanimljiviji. 

Marin Kuharić:

RAZOČARANJE JESENSKE TV SEZONE:
'Gotham' 
Očekivao sam puno više od ovog prequela "Batmana", a na kraju je ispalo potpuno razočaranje, možda i veće od prošlogodišnje serije "Agents of S.H.I.E.L.D.". Šteta!

Dražen Samardžić:
'The Flash' 
Iako solidna nije mi ni izbliza zanimljiva kao Arrow, uz sve se još i DC upucao u nogu odabravši drugog glavnog glumca za filmsku verziju.

Franko Blažina:  
'Parenthood'
Naprosto mi se plače šta su napravili od ove serije u njezinoj zadnjoj sezoni. Preostalo je još par nastavaka do velikog finala i zaista se nadam da će vratiti stari sjaj. Katims, vrati mozak svojim kreacijama!

Ivan Čalić:
'Gotham' 
Dobar pilot i sve je onda palo u vodu. Krenulo se u tipičan procedural odmah s drugom epizodom i nisu se vratili. Imam 2-3 ne pogledane epizode, koje čekaju bolja vremena kad ne budem imao što bolje gledati, a dosadi mi buljiti u bijeli zid. Znači, možda nikada. Upravo taj proceduralni dio ne štima u seriji. Čini mi se da se to moglo bolje izvesti. Svijet Gothama je toliko bogat i poznat da se sam piše. Ali očito ne. Uvijek se može dogoditi da se serija popravi kao Agents of S.H.I.E.L.D., ali sumnjam. Ono što Greg Berlanti radi s Arrowom i Flashom pokazuje da se može napraviti dobra adaptacija stripa. Ovdje nešto fali. Vjerojatno superjunaci.

Marin Kuharić:

TV PREPORUKA:
'The Affair' 
Možda se pitate zašto biste gledati seriju o preljubu, ali ova se po mnogočemu izdvaja od standardnih serija koje vuku prema sapunjari. Veliki plus su i sjajni glavni i sporedni glumci: Dominic West, Ruth Wilson, Maura Tierney i Joshua Jackson. Nećete požaliti uvrstite li je u sam vrh svoje watchliste.

Dražen Samardžić:
'Sonic Highways' 
Fantastičan dokumentarac o povijesti glazbe ispričan od strane sudionika snimanja albuma Foo Fightersa i njihovih prijatelja, vrhunski snimljeno.

Franko Blažina:  
'Web Therapy'
Nisam još nadoknadio HBO-ov The Comeback, al preporučujem još jedan dragulj Lise Kudrow - humorističnu Web therapy u kojoj Kudrowica briljira kao cinična i zločesta web terapeutkinja Fiona Wallice.

Ivan Čalić: 
Ako niste, počnite gledati 'Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.' jer serija krajem prve sezone postane toliko dobra. Ozbiljno. Ima malo više loših do osrednjih epizoda za pogledati, ali zadnja trećina prve sezone kada se radnja poveže s drugim nastavkom Kapetana Amerike eksplodira kvalitetom. Veća povezanost s filmskim svemirom u drugoj sezoni, ne direktno kroz radnju kao u prvoj sezoni, nego kroz pojedinosti koje znamo iz filmova, te novi likovi i bolja korištenost originalne postave, učinili su mi seriju "must see TV" ove jeseni. Jedva čekam vidjeti kako će se uklopiti u Age of Ultron, nastavak Avengersa koji izlazi u kina u svibnju.

Marin Kuharić:
'Rick & Morty', 'Kingdom' i 'Louie' 
Izdvojio sam ih jer su relativno nepoznate serije koje zaslužuju biti izložene većoj publici.

Nema komentara:

Objavi komentar