nedjelja, 31. siječnja 2016.

Intervju s Mijom Anočić-Valentić: 'Bavimo se temama koje se kod nas tretiraju kao tabu, te namjerno gazimo na klišeje'
Nemoj nikome reći je prije par tjedana emitirala finalnu epizodu prve sezone na prvom programu HRT-a, a komičnih i nepredvidljivih situacija nije manjkalo ni u zadnjim minutama finala. Razgovarao sam s glumicom Mijom Anočić-Valentić koja je u seriji zaigrala protagonisticu Helenu Jurić.

Prije svega, moram ti čestitat na jednoj zaista izvrsnoj ulozi. Kao što sam i napisao u recenziji, zaista me oduševilo kako si napravila distinkciju između Helene (vlogerice koja kroz 'breaking the fourth wall' metodu komunicira s gledateljima) i Helene (kćeri, prijateljice, djevojke u svakodnevnim situacijama). Možeš li nam reći nešto malo o Nemoj nikome reći? Što možemo očekivati u drugoj sezoni koja je nedavno potvrđena?Hvala ti na pozitivnoj kritici i drago mi je da ti se svidjelo. Nemoj nikome reći je serija za mlade, ali i za njihove roditelje. Ideja je bila prikazati svakodnevne tinejdžerske situacije na jedan satiričan i pomaknut način. Bavili smo se temama koje se kod nas tretiraju kao tabu, te smo namjerno nagazili na klišeje, ne bi li roditeljima otvorili oči. Ne bih spojala, pa ću samo reći da u novim epizodama možemo očekivati puno puberteta.

Serija ima odličnu glumačku postavu, što mlađu, što stariju. Kakva je atmosfera bila na setu za vrijeme snimanja?


Na setu je bilo svega (hehehe). U isto vrijeme je bilo i kaotično i prekrasno. Pogotovo nama mladima, jer smo bili ‘bačeni’ u jedan novi svijet. Ubrzo smo se snašli uz pomoć dobrih ljudi na setu, od kojih smo dosta i naučili. Ma bilo je veselo. Jedva čekamo drugu sezonu.

Nemoj nikome reći je tvoja prva televizijska uloga. Kako je do nje došlo? Možeš li nam opisati taj put od audicije do dobivanja uloge?

Zvali su me na audiciju za tinejdžersku seriju, otišla sam na audiciju i samo par sati poslije zvali su me i rekli da sam dobila ulogu. U međuvremenu došlo je do nekih promjena u scenariju. Nakon što su me upoznali na audiciji, redatelj je odlučio da ću ja nositi glavnu ulogu u novom scenariju. I tako je nastala Helena Jurić iz Našica. Bila sam presretna.


Snimila si i par filmova poput O požudi i srcu, Happy Endings, Kosac i Takva su pravila. Postoje li razlike između snimanja filmova i jedne televizijske serije? Lakše, teže?

Meni je bila velika razlika između snimanja serije i filmova. Seriju sam snimala dva mjeseca i imala veliki zadatak, dok sam na filmu, zapravo, imala male uloge, samim tim i samo par dana snimanja, stoga nisam ni stigla doživjeti snimanje filma. Možda to i je tako na filmu, ne znam (hehehe).

Dosta fanova je putem društvenih mreža i foruma izjavilo kako se mogu poistovjetiti sa situacijama i likovima iz serije, te kako je riječ o seriji koju mogu gledati i komentirati s prijateljima i obitelji. Godi li ti to? Kakav je komentar na seriju od bližnjih i prijatelja, te naposljetku od fanova?


Naravno da mi gode pozitivne kritike. Moji bližnji i prijatelji su uglavnom oduševljeni i ponosni. Sretni su i baka i djeda, prate me svake nedjelje, iako ne razumiju većinu serije. Oni nisu generacija interneta (hehehe). Od fanova dobivam puno friend requestova na facebooku. I to su, uglavnom, tinejdžeri. Shvatit ću to kao LAJK. :)

Helena je veliki fan sapunica zbog čega je i počela snimat vlog. Moglo bi se reći i da sama serija u isto vrijeme parodira i daje svojevrsni omaž žanru telenovela. Jesi li i sama fan telenovela, jesi li pratila koju?


Moram priznati da sam u osnovnoj školi gledala ‘Strasti’ (Passions, op.a.). Ove ‘kultne’ telenovele nikad nisam pratila. Odgledala sam sve sezone serija ‘Weeds’ i ‘Breaking bad’. To mi je nekako draže.

Televizijski roditelji u seriji su ti bili glumački veterani Matija Prskalo i Hrvoje Kečkeš. Kako je bilo snimati s njima, te jesi li sa seta odnijela i neke njihove savjete koje ćeš iskoristiti u nastavku glumačke karijere?


S mojim televizijskim roditeljima bilo je super snimati. S Hrvojem sam već radila nekoliko predstava u Satiričkom kazalištu Kerempuh, pa smo i dalje nastavili lijepo surađivati. Matiju sam do sada samo gledala u raznim projektima. Oboje su izvrsni glumci i roditelji. Naravno da sam od njih imala što naučiti.

Mogli bismo reći da je glavni ljubavni četverokut u seriji onaj između Helene, Marija, Matije i Emanuele. Nećemo otkriti čitateljima konačni rasplet, no kad bi ti morala birat za Helenu između Marija i Matije, koga bi izabrala?

Za Helenu bih izabrala Marija. Mislim da Helena ne bi mogla podnijeti Matijine neuspjele štoseve. A i Marijo je ipak nogometaš. Isto jedan od tinejdžerskih klišeja. :)
Gdje vidiš Helenu u drugoj sezoni serije, u kakvim situacijama i pričama?

Od početka snimanja serije sam imala želju da se Helena sprijatelji s Tijanom, koja je isto outsajder u razredu. Vidjet ćemo. No svakako mislim da će se Helena malo više opustiti u novom društvu, kao što je opuštena na svom vlogu, odnosnu u razbijanju četvrtog zida.

Kad uhvatiš slobodnog vremena, družiš li se s ekipom iz serije i kad se kamere ugase tj. i kad su snimanja prve sezone završila?

Najviše se družim s Dajanom Čuljak, koja je igrala Tijanu u seriji. Ona je moja bivša cimerica i jako bliska prijateljica i kolegica, tako da smo provodile vrijeme zajedno i na snimanju i kad se ugase kamere. Kad se nađe vremena podružim se ili barem čujem sa Bernardom Tomićem (Dino), Matijom Čigirom (Marijo), Tenom Nemet Brankov (Iva). Ostatak ekipe sretnem po gradu ili na akademiji, pa popričamo.

Nemoj nikome reći je prva hrvatska televizijska serija u potpunosti postavljena na jedan službeni video stream, te je samim time dostupna za tzv. binge-watchanje. Voliš li ili zazireš od binge-watchanja? Koje serije pratiš, koje su ti omiljene?

Gore sam navela da sam gledala serije ‘Weeds’ i ‘Breaking bad’. I naravno da sam svaku seriju ‘riješila’ u par dana i noći. Volim bingewatchanje. Ne znam kako drugačije gledati seriju (haha). Na TV-u volim pogledati serije ‘Moderna obitelj’, ‘Dva i pol muškarca’, ‘Teorija velikog praska’, 'Will & Grace', ‘Mentalist’, ‘Svi vole Raymonda’ i naravno, ‘Nemoj nikome reći’.. :) Jedna od najomiljenijih mi je 'Vratiće se rode'. Ja sam ZALJUBLJENA u 'Vratiće se rode'. Nedavno sam ih opet gledala i pomislila: 'Blago onome tko ih nije gledao'. 

Koji su ti glumački idoli, glumački uzori (domaći i strani)?


Uh. Nikad ne znam odgovoriti na to pitanje. Ali ovaj put ću izdvojiti Robina Williamsa i Jima Carreya.


Čim se baviš u slobodno vrijeme? Spremaju li se neki novi projekti (kazalište, film, TV serija)?

U slobodno vrijeme bavim se pjevanjem tj. učim pjevati. Odnedavno sam članica benda Chishche lishche, čiji su članovi Mario Mirković, Luka Petrušić, Ivan Đuričić i Hrvoje Kečkeš, te imamo dogovorene nove gaže. Tu je također, kao što već znate, i snimanje druge sezone 'Nemoj nikome reći'.

Puno hvala na razgovoru i nadam se da ćemo avanture Helene Jurić gledati još dugi niz godina.


Hvala ti, Franko, na ugodnom razgovoru. Dok čekamo drugu sezonu, pozivam tebe i drage čitatelje da pogledate novu predstavu benda Chishche lishche '(B)luzeri narodnjaci', koju igramo na noćnoj sceni Satiričkog kazališta Kerempuh. Također sam nominirana za 'Večernjakovu ružu' u kategoriji 'Novo lice godine', glasovanje je otvoreno, a proglašenje pobjednika je 18.3. u HNK Zagreb.

I za kraj, mala televizijska pitalica:

Lažeš, Melita ili Operacija Barbarossa?

Lažeš, Melita!

Prijatelji ili Kako sam upoznao tvoju majku?

Prijatelji.

Buffy, ubojica vampira ili Vampirski dnevnici?

Buffy.

NCIS ili CSI?

NCIS.

Filmovi ili TV serije?


Uh. Ako se baš moram odlučiti, onda filmovi. Ovo ti je najteže pitanje do sad. :)

Nema komentara:

Objavi komentar