Što je obnovljeno, a što otkazano? Pregled ABC-jevih serija za sezonu 2015./2016.
Još su dva mjeseca preostala do završetka „službene“ televizijske sezone koja se proteže od rujna 2015. do svibnja 2016.. U nadolazećim tekstovima osvrnut ću se na šanse za obnavljanje ili otkazivanje serija s nacionalnih televizijskih mreža. Prva na redu je abecedni ABC, dom večernjih sapunica, obiteljskih sitcoma i moje ljubavi Hayley Atwell.

First, let's get the facts. Prije pisanja ovog posta, ABC je za novu sezonu već obnovio komedije Fresh off the boat i The Goldbergs, te drame Once upon a time i Quantico. Za vrijeme pisanja ovog posta, ABC je u međuvremenu obnovio za novu sezonu i komedije Black-ish, The Middle i Modern Family, te drame Grey's Anatomy, Scandal, How to get away with murder i Agents of S.H.I.E.L.D. Na vječni počinak su otišle drame Blood & Oil i Wicked City.

Agent Carter
Prijateljstvo Peggy Carter i Jarvisa jedno je od najboljih i najčvršćih prijateljstava u trenutnom televizijskom svijetu. Premještaj radnje iz tmurnog New Yorka u sunčani Los Angeles samo je pogodovao seriji, priče su i dalje bile svježe i zanimljive, a nije nedostajalo ni napetosti. U čemu je onda problem? Gledanost. Drugu sezonu pratilo je čak i manje gledatelja od već slabo gledane prve. Ukoliko se ABC odluči na groznu (ali sasvim realnu i s marketinške strane razumljivu) soluciju da uskrati Carterici nove avanture, nadam se da će Netflix uskočit i obnovit Peggy Carter za treću sezonu.

Agents of S.H.I.E.L.D.
Za razliku od Agent Carter, zaista, ali zaista ne mogu očima vidjeti Agents of S.H.I.E.L.D. Prvo, nemaju Hayley Atwell. Drugo, priče su im nezanimljivo-infantilne, pokraj glavnih glumaca prljavo-sivi zid napuštene osnovne škole u kojoj obitavaju duhovi ima više karizme, a akcijske-SF scene izgledaju kao da su preuzete iz treš filmova 80.-ih. Iako nikad veliki hit za mrežu, Marvelovi Štitovski Agenti (dajte, već vidim taj RTL-ov prijevod) vratit će se ponovno. 

American Crime
ABC-jev American Crime je američki zločin kojeg bi trebali gledati, a ne gledate (tebe gledam, o tragikomedijo zvana American Crime Story: People vs. OJ Simpson). Dobro, dvoličan sam. Špotam vas iako je ni sam ne gledam, ali bez brige mili moji, stoji na watch listi. Nakon slabo gledane, ali hvaljene prve sezone, čini se da je emmijevska ljubav motivirala scenariste da drugu sezonu učine još bogatijom i provokativnijom. Lily Taylor i Felicity Huffman navodno rasturaju u novim ulogama, kritičari i dalje pišu hvalospjeve što bi ABC-ju zaista mogao biti dovoljan razlog da 'američkom zločinu' daju i treću šansu. 

Black-ish
Jedini ABC-jev obiteljski single-cam kojeg ne gledam. Nisam rasist (pinky promise), moj jedini problem s tom serijom je njena zvijezda, Anthony Anderson. Nije mi smiješan, ne mogu ga gledat kako preglumljava i frflja svoje dijaloge. Kad bih bacio oko na Black-ish? Smrt Andersonovog lika i dolazak Tracee-Ellis Ross na čelo familije. Tražim previše? Ah da, Black-ish će se vratiti i u trećoj sezoni. 

Castle
Richard Castle i Kate Beckett u sedam godina emitiranja stekli su ogroman broj fanova diljem čitavog svijeta. Serija već zadnje dvije sezone živi na staroj slavi. Odlaskom kreatora serije Andrewa Marlowea i mijenjanjem scenarista priče su postale apsurdnije (Castleov nestanak? Ozbiljno?), likovi iritantniji (definirajte odnos Castlea i Beckett u aktualnoj sezoni i ukoliko je tekst smislen šaljem vam čokoladu na kućnu adresu), a kemija između Stane Katić i Nathana Filliona se jednostavno...izgubila. Gledanost je pala na niske grane, a lopta je sada na ABC-ju. Ekspresna najava unutar tjedan-dva kako je aktualna sezona posljednja i dostojan kraj, otkazivanje u svibnju bez dostojnog finala ili kratka obnova ala FOX-ov Bones za posljednju sezonu od cirka 12-13 epizoda? Glasam za opciju 1. 


Dr. Ken
Novi multi-cam sitcom u kojem glavnu ulogu igra Chang iz Communitya iznenadio je pristojnom gledanošću u jesenskom startu sezone. Gledanost je tijekom nekoliko mjeseci opala, no brojke nisu zastrašujuće. Možemo li bez Kenove familije? Možemo. Hoće li se ABC-ju nakon Malibu Country, The Neighbors i Cristele dati pokretati JOŠ jedan novi (čitaj: propali) obiteljski sitcom za taj termin? Vjerojatno ne. Dr. Ken s2, rujan 2016. je realan scenarij. 

Galavant
Komični polusatni bajkoviti mjuzikl o vitezu koji spašava voljenu princezu od zločestog kralja na klimavim je nogama dobio drugu sezonu. Gledanost nije bila bajna (you see what I did there?), no ABC-ju je prva sezona izvrsno pasala kao popuna programa dok je njihova druga bajka Once upon a time bila na tromjesečnom odmoru. Gledatelji su u drugoj sezoni pokazali još manju zainteresiranost za viteza pjevnog srca, a finale sezone upakirano je kao lijep poklon sa sjajnom mašnom za malobrojne fanove. Treća sezona? Dajte, molim vas (*lovrić merzel glas*). 

Grey's Anatomy
Jel riječko vrijeme 98% kišovito/burovito/silovito? Jel koalicija HDZ-a i Mosta koalicija, a ne „suradnja“? Jel 13. sezona Uvoda moguća? Odgovor na sva tri pitanja je abso-fucking-lutely DA. Grey's Anatomy je moja ljubav i gledat ću je vjerojatno dok u Zemlju ne udari komet i izbriše sve znakove života s nje izuzev žohara i glumaca iz Uvoda u anatomiju koji će nove epizode snimati za žohare i svoje potomke. Neosporivo najveći televizijski uspjeh Shonde Rhimes. 11 godina, 12 sezona, odlična gledanost. Meredith Grey, you are anything but ordinary. Vrtuljak će se nastaviti vrtjeti i 13. sezonu zaredom. #hatersgonnahate #westandtallsandra


How to get away with murder
Annalise i njezino društvo sociopata i dalje uspješno bježe od umorstava. Osobno bih radije gledao 45 minuta Laudato TV-a i kulinarsku emisiju Rafaela Dropulića (ja sam Raaaaaaafoooo) nego još jednu sekundu Law for Dummies. But here we are. Obnova? Kao što bi rekao Ausiello, a sure thing.

Last Man Standing
Tim Allen je nakon 'Home Improvementa' (emitirala se na RTL Televiziji pod imenom 'Sam svoj majstor') uspio iznjedriti još jedan „uspješan“ obiteljski sitcom. Umjesto patera familiasa koji sa suprugom odgaja tri sina, u LMS-u Allen već pet godina odgaja kćeri! Gledanost možda nije izvrsna kao kod ostalih ABC-jevih sitcoma, no vrlo je vjerojatno da će se republikanska obiteljsko-humoristična saga koja na tjednoj bazi štuje Ronalda Reagana, a pljuje Bernieja Sandersa i Hillary Clinton vratiti i u sljedećoj jesenskoj sezoni.

Modern Family
Moderna familija strašno se istrošila. Julie Bowen u intervjuima više nije Julie Bowen, ona je Claire i to je grozno. Ty Burrell je malo manje Phil, ali Phil Dunphy je postao kompletni nesposobni idiot koji više nije nit zanimljiv nit smiješan. Klinci (bok Luke, bok Manny) su odrasli i ne može im se više oprostit šta ne znaju glumit i što ne uzimaju satove glume. I have a lot of feelings about this show. Komplicirano je. Znate šta nije komplicirano? Nova sezona. It's happening.

Nashville
Ne mogu pretjerano pričati o kvaliteti Nashvillea s obzirom da sam od iste odustao nakon par epizoda prve sezone. Iako nikad nije bio hit za ABC, country sapunica s Connie Britton u glavnoj ulozi izdržala je četiri pune sezone. Predviđam sličnu situaciju kao i s Castleom, iako je ovdje izgledniji drugi scenarij.

Scandal
Nakon Uvoda, Shonda i njena ekipica iz Shondalanda su se bacili u psihopatske vode. Mrzili ih ili voljeli, ali likovi iz Grey's Anatomya izgledaju i ponašaju se kao ljudska bića. Likovi u Murderu, a pogotovo u Scandalu su svi redom psihopati, sociopati i nemilosrdne ubojice što za ovu vašu malu krhku tipkarsku dušicu nakon svake epizode ostavlja gorak okus u ustima. Kakogod, Olivia će i dalje pijuckati vino i jesti kokice, Fitza će i dalje iz epizode u epizodu zvati „liderom slobodnog svijeta“, a Olivijin manijakalni otac će i dalje voditi besmislene i naporne monologe koji traju duže od izvanrednih konferencija Bože Petrova.


The Middle
Volim obitelj Heck. Volim atmosferu ove serije, volim šašave priče, volim glavne junake, volim sve moguće sporedne i gostujuće likove. Jeasm li rekao da obožavam Sue Heck i da je ona moj spirit animal? Ova serija je toliko pozitivna i feel-good. Da je ova serija hrana, bila bi comfort food. Ona koju si napravite kad ćete taman upalit najdražu seriju. The Middle bi bila makaroni sa sirom. Palačinke s Nutellom. Pizza s pršutom i vrhnjem. Dajte Heckovima sto sezona.

The Muppets
Nisu bili smiješni. Nisu bili zanimljivi. Nisu dobili čak ni punu sezonu. U prijevodu - mrtvo. Nema šanse. 0. Uživajte u filmovima s Marshallom iz How I met your Mother. P.S. Recite mi da ne gledate filmove s Marshallom iz HIMYM.

Do sljedećeg tipkanja i pregleda CBS-ovih serija.

Primjedbe