petak, 8. rujna 2017.

[REVIEW] 'American Horror Story: Cult' - 'Election Night'Unatrag par godina, čim bi zakoračili u prve dane rujna, moj mozak prepun televizijskih informacija odmah me podsjetio da je ljetu napokon kraj i da ljetne serije ubrzo emitiraju svoja finala. Uvijek sam čekao tu prvu seriju koja je i službeno otvorila jesensku sezonu. Godinama je to bila ITV-jeva drama Downton Abbey koju sam ispratio do samog finala usprkos drastičnom padu u kvaliteti materijala. I still miss you, Queen Mary Crawley. Nju je nakratko zamijenio još jedan britanski proizvod, BBC-jev kulinarsko-zabavno-natjecateljski Great British Bake Off koji se vratio i ove sezone bez tri divnoće Mary, Sue i Mel i o novoj sezoni i tome koliko je odbijam gledati ćete čuti vjerojatno u jednom od nadolazećih članaka ili Twitter jadikovki.

Ove godine jesenska TV sezona započela je novom sezonom antologijske horor serije Ryana Murphyja American Horror Story: Cult. Prije nego što krenem secirati sve moguće bedastoće prve epizode, moram istaknuti jednu bitnu informaciju, a ta je da AHS franšiza nije gledljiva dalje druge sezone. Jedna i jedina sezona vrijedna praćenja je Asylum, druga po redu, u kojoj briljiraju i glumci (Jessica Lange i Lily Rabbe kao zločeste časne, Sarah Paulson kao kick-ass novinarka i Zachary Quinto kao poremećeni luđak) i scenarij i scare factor (mislim, pogledajte ovaj shit). Deliciozno odvratna, konzistentna i isprepletena pjesmom Dominique-nique-nique koja vam neće izlaziti iz glave. Tako da ukoliko planirate baciti oko na AHS, odgledajte Asylum i tu se pozdravite sa serijom. Preostale sezone Murder House, Coven, Freak Show, Hotel i Roanoke zanemarite i pronađite nešto za sebe na Netflixu, Amazonu, HBO Go ili *cough piratima cough*. Sve one imaju premisu koja Murphyja služi već dobar niz godina, a to je „natrpajmo seriju poznatim facama, dajmo im nikakav materijal (izuzev Jessice Lange i Sarah Paulson koje briljiraju čak i u minornim ulogama), ubacimo serijskog ubojicu koji se riješava likova iz epizode u epizodu na najodurniji mogući način uz puno krvi i gorea i hej ekipo vidimo se iduće sezone kad ćemo napraviti potpuno istu priču u kompletno drukčijem vremenskom periodu“. Till we meet again, suckers.


Cult, kao i svoje prethodnice, ne nudi ništa novo već smješta radnju u studeni 2016. godine, za vrijeme predsjedničkih izbora u SAD-u. Trump je taman proglašen predsjednikom, te naša protagonistica Ally (Sarah Paulson) ne primi vijest na najbolji način već dobije snažan napadaj panike, te ju tješi njena supruga Ivy (Allison Pill sa sličnom nesretnom frizurom ošišane Pipi Duge Čarape koju je furala za vrijeme Newsrooma). Na drugoj strani grada potpuno drukčiju reakciju ima ferventni Trumpov navijač Kai (Evan Peters u još jednoj ulozi kompletnog luđaka koji u ridikuloznoj sceni omaža Trumpu samelje Cheetose u blenderu i premaže si lice istima).


No ako ste pomislili kako je glavni negativac gorespomenuti nutcase koji provocira meksičke imigrante pjevajući im La cucaracha i zalijevajući ih svojim urinom, prevarili ste se. Glavni antagonisti sezone su klaunovi. Grupica Pennywisea za siromašne, ali svejedno prestrašni jer su svi klaunovi strašni. SVI. KLAUNOVI. IKAD. Između ovog i ovog nema razlike. NEMA. Don't fight me!

Uglavnom, siromašna Pennywise ekipica. Ne jedan, ne dva, već njih desetak. Pri početku epizode Murphy ponovno uvodi lik klauna Twistyja (John Carroll Lynch) koji je bio jedan od glavnih negativaca 'Freak Showa' u gotovo identičnoj sceni kojom je predstavljen i u svojoj originalnoj sezoni – napad na ljubavni par na livadi.


Scena zapravo služi kao vizija stripa koju poskrivećki čita Oz, Allyin i Ivyin sin. Ally, uz napadaj panike boluje i od koulrofobije (strah od klaunova) i doživljava, pogađate, još jedan napadaj panike kad ugleda naslovnicu stripa s Twistyjevim likom. Usprkos Paulsoninom iznimnom talentu, svaka scena Allyinog sloma djeluje iritantno i poželite se primiti daljinskog i stisnuti FFW. Brže čak i od hvatanja daljinskog kad se na TV-u pojavi reklama o Dormeo madracima s Lukom Bulićem.

Nadalje, kao heroina iz romana Stephena Kinga, Ally svugdje vidi klaunove. Vidi ih u supermarketu (scena dva klauna koji se seksaju na polici s lubenicama će me pratiti do smrti, why Murphy, whyyyyyy?), vidi ih u vlastitom restoranu, vidi ih na gotovo svakom uglu. Scenaristi pred nas zapravo stavljaju dilemu – jesu li klaunovi zaista stvarni ili je to sve plod Allyinog poremećaja?

Za slučaj da ste se pitali kakve zvukove su proizvodili, PrtSc je uvijek tu!

Sličan problem ima i njezin sin koji jedne večeri primijeti kombi koji se parkira ispred susjedove kuće i iz njega izađe grupica klaunova. Uz svoju dadilju Winter (Billie Lourd), odluči istražiti o čemu se radi i ugleda scenu ubojstva susjeda koje u dnevnom boravku napadne grupica razularenih klaunova koji na prvu loptu izgledaju kao Mansonova obitelj u modernoj robi.


Ally i Ivy vraćaju se kući i putem ugledaju policijske automobile parkirane ispred njihove kuće, te saznaju kako su njihovi susjedi mrtvi, no slučaj je kvalificiran kao ubojstvo i samoubojstvo. Oz ne odustaje od priče kako su za ubojstva krivi klaunovi, iako te navode opovrgava njegova dadilja. Epizoda završava scenom vjerojatnog sna u kojem se Ally budi kraj zastrašujućeg klauna.

Kratke crtice iz epizode:

Zapravo je dosta komično da Ally doživi napadaj panike i priča o kraju svijeta zbog Trumpove pobjede kad je ona sama priznala da je glasala za third party kandidatkinju Jill Stein. Realno, ali svejedno hilerijus.

Rekao bih da se Kathy Bates napokon spasila grozne serije (nastupala je u svim sezonama dosad izuzev Murder House i Asylum), ali onda se sjetih da je AHS zamijenila s 'Disjointed' i zaimeisusovo Kathy, mijenjaj agenta više.

Scena u kojoj Ally u praznom supermarketu ganjaju ubojiti klaunovi, a ona se brani bocama roséa. Takve scene su mi oduvijek bile presmiješne u drugim serijama i filmovima. Jeste li ikad bili sami samcati u ogromnom supermarketu? Ako jeste, kristemili u kakve vi to supermarkete izlazite?

Sarah Paulson u epizodi "Stop or I'll rosé you!!!"

Chaz Bono u ulozi Trumpovog supportera. Hah.

'Enjoy your latte, bitch.' Stop trying to make 'Surprise bitch' happen...again.

Dok čeka večeru, Ally čita Trumpov Twitter i kaže ono što vjerojatno milijuni ljudi diljem svijeta pomisle na dnevnoj bazi.


'Proudest moment of my life was when Lena Dunham retweeted me. I got almost 6000 followers from that' Cool meta referenca s obzirom da će se sama Lena Dunham pojaviti u ulozi Valerie Solanas, atentatorice na Andyja Warhola u kasnijim epizodama.

Nisam fan mrtvih pasa u uvodnoj špici, but whatever floats your boat, Murphy.

Once more with a feeling, what in the world of fuck, Murphy?
Kao što rekoh... ASYLUM! Cult, zanemarite. Ipak živimo u doba #PeakTV.

Nema komentara:

Objavi komentar